شش پیر

دریاچه شش پير، نامي است قديمي برچشمه اي زيبا با آبي زلال و گوارا كه از مهترين و پر آب ترين منابع آب سطحي دائمي در استان فارس محسوب مي شود. اين چشمه كه در ۸ كيلومتري شمال شرقی روستاي «برشنه» از توابع بخش همايجان قرار دارد، از ميان شكاف هاي كوه به آرامي بيرون مي آيد و چندمتر پايين تر از سرچشمه رودخانه اي خروشان به راه مي افتد.

حکایت چشمه شش پیر و دریاچه کوچک آن را به شش پیر طریقتی نسبت می دهند روزگاری در کنار این چشمه زندگی می کردند و در کنار همین رود جام حیات را سر کشیدند. چشمه بلندی که از شکاف کوه های زاگرس سرچشمه می گیرد و چندین متر جلوتر، به دریاچه شش پیر می ریزد. اما افسانه ها به همین جا ختم نمی شوند. مردم محلی معتقدند که دریاچه شش پیر مثل یک دهان بلعنده آب را می بلعد و فرو می برد. به همین دلیل، هیچ شناگری از این آب زنده بیرون نخواهد آمد.

حدود ۵۰۰ متري سرچشمه ۲ واحد پرورش ماهي از آب هاي شش پير بهره مند شده و ماهي قزل آلا توليد مي كند. از استفاده و بهره مندي هاي آب شش پير كه بگذريم مردم محلي منطقه از قديم الايام شش پير را مكاني مقدس مي دانند كه هر سال در وقتي معين به زيارت آن آمده و به نذر و نياز مي پردازند. در حدود ۲۰۰ متري چشمه، در دل كوه نوشته اي حكاكي شده است كه حكايت از گذر و توجه پادشاهان سلسله قاجار از اين طبيعت زيبا دارد. نام قدیمی این رودخانه رتین بوده و در دوره قاجاریه به شش پیر تغییر پیدا کرده است.

 برم فیروز

 

دریاچه‌ای برم فیروز در جنوب غرب قله برم فیروز و در ارتفاع ۳۳۵۰ متری از سطح دریا وجود دارد که معمولا تا فروردین‌ماه پوشیده از برف است و در اردیبهشت دریاچه در اثر آب شدن برف شکل می‌گیرد. در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد ماه اطراف دریاچه سراسر چمنزار و پوشیده از گل‌های وحشی می‌شود اما هم چنان در قسمت غربی دریاچه برف باقیمانده از زمستان وجود دارد و همه این‌ها در کنار هم زیبایی خاصی به دریاچه می‌بخشد. بنابراین از اواخر اردیبهشت تا اوایل تیر این دریاچه مورد توجه گردش گران قرار می‌گیرد. کوه برم فیروز اسم خود را در واقع از همین دریاچه گرفته است چرا که در زبان محلی منطقه فارس به برکه‌ها و دریاچه‌های کوچک کلمه “برم” اطلاق می‌شود و از آن جا که این دریاچه در زبان محلی “برم فیروز” نام دارد این کوه نیز به همین اسم شناخته می‌شود.درياچه برم فيروز يكي از نقاط ديدني استان فارس است كه ديدن آن براي كساني كه توانائي يك كوه پيمائي نيمه سبك و 1 ساعته را دارند خالي از لطف نيست و این مشکل را به خاطر افزایش سریع ارتفاع و شیب بسیار زیاد آن بایستی به خود متحمل شد.

 آبشار مارگون

 

آبشار مارگون یکی از زیباترین آبشارهای کشور ایران می‌باشد و در مجاورت شهر سپیدان، در مرز استان فارس و استان کهگیلویه و بویراحمد واقع گردیده است. این آبشار در حقیقت سرچشمه رودخانه است و در بالای کوه هیچ رودخانه‌ای نیست، بلکه از بدنه دیواره صخره‌ای کوه، بیش از چند هزار چشمه وجود دارد که آب از آنها به بیرون ریخته می‌شود. از این حیث این آبشار هم بزرگترین و هم مرتفع‌ترین آبشار چشمه‌ای در جهان است. بر خلاف بیشتر آبشا‌رهای ایران راه دسترسی به آبشار مارگون بسیار آسان است. آبشار مارگون با ۷۰ متر ارتفاع و عرض ۱۰۰ متر یکی از باشکوه‌ترین آبشارهای ایران است. محوطه‌ی این آبشار زیبا دارای پارکینگ، سرویس بهداشتی و مکان‌های مسطحی است که توسط شهرداری برای برپایی چادر و اقامت بازدیدکنندگان فراهم شده است. از آنجایی که در بالای آبشار هیچ رودخانه‌ای قرار ندارد و هزاران چشمه‌ای که از دل کوه می‌جوشند و سرازیر می‌شوند منبع آب این آبشار زیبا هستند، به مارگون آبشار چشمه‌ای می‌گویند. رودخانه‌ی حاصل از چشمه‌های مارگون تا نزدیکی سپیدان (اردکان سابق) امتداد دارد. با داشتن ارتفاع بالای ۲۲۰۰ متر، در فصول سرد در این منطقه شاهد قندیل‌های یخی در کنار آبشار خواهید بود. باغ‌های سیب، درخت زالزالک، بوته‌های زرشک در میان انبوه درخت‌ها جنگلی، زیبایی طبیعی آبشار را دو چندان می‌کنند. ساکنین روستای مارگون قومیت لر دارند و به لهجه‌ی زیبای لری صحبت می‌کنند.

 تنگ تیزاب

تنگ تیزاب منطقه‌ای تفریحی و گردشگری در استان فارس است.تنگ تیزاب در 29 کیلومتری شمال غرب شهراردکان فارس، مرکز شهرستان سپیدان و 90 کیلومتری شیراز قرار دارد. در این تنگ رودخانه‌ای جاریست که آب آن از کوه‌های سپیدان سرچشمه می‌گیرد.تنگ تیزاب گذرگاه یكی از شعبه‌های رودخانه بشار است. این رودخانه آبی شیرین دایمی دارد و مورد استفاده شرب و كشاورزی است.برای رسیدن به این تنگ نیازی به پیده روی نیست و می توان با ماشین به خود رودخانه رسید اما برای دیدن برم های آن بایستی مسافتی را پیاده رفت. در کنار این رودخانه سکو هایی برای مسافران فراهم شده است.گونه‌های مختلف ماهیان بومی نیز در آن دیده می شوند. تنگ تیزآب از پوشش جنگلی مناسب برخوردار است و درختان آن را بیشتر بنه، بادام، بلوط و بید تشكیل می ‌دهند.تنوع گونه‌های درختی و عبور یک رودخانه دایمی از جمله ویژگی ‌های این منطقه‌اند. تنگ تیزآب تابستان‌های خنک و خوش آب و هوا و زمستان‌هایی سرد دارد.علاقمندان به طبیعت از اوایل اردیبهشت تا آذر ماه از تنگ تیزاب بازدید می نمایند.طبیعت كوهپایه‌ای توأم با پوشش جنگلی و رودخانه دایمی، منظره‌ای زیبا را در دل تنگ تیزاب به وجود آورده و جاذبه‌های این گردشگاه را فزونی بخشیده است. راه كوهستانی ممسنی ـ سپیدان از كنار این تنگه عبور می ‌كند.معمولا در فصل‌های مساعد به ویژه در بهار، در ورودی این تنگ کمپ هایی دایر شده و چادرهایی برای اقامت نصب می گردد که مورد استفاده بازدیدکنندگان قرار می گیرد.

تنگه مروارید

تنگه مروارید یکی از جاذبه های استان فارس و بعد از شهر اردکان  فارس (سپیدان) ، در مسیر آبشار مارگون و دقیقا قبل از روستای کمهر قرار دارد . اینجا برای کوهنوردی بسیار عالی هست میشود از کنار دره و در کنار اب جاری حرکت کرد. بعضی از نقاط مسیر باغهای شخصی دارای درختان سیب و گردو بود بقیه درختان را زرشک و دیگر درختان کوهی تشکیل میدهد. در قسمت بالای این تنگه ابی قرار دارد که از ذوب شدن برفها جاری شده است.. و کمی بعد از آن منطقه ای به نان چهار تنگ قرار دارد . در گرماگرم تیرماه هوا خنک و مطلوب و از چشمه به بعد احساس می شد که آنجا تازه بهار شده است . اگر به تفریح واستراحت در مکانهای شلوغ راغب نباشید اینجا مکانی خلوت و آرامش بخش است .

لطفا امتیاز بدهید

ارسال نظر

آدرس پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد. همه فیلدها لازم هستند.